Remonttipalvelu
sinua varten

Ota yhteyttä:

Energiatodistus: mikä se on ja miten hyödyt paremmasta energialuokasta?

// Seppo

tiilinen energiatehokas omakotitalo

Tiesitkö, että kotisi energiatehokkuudella on merkittävä vaikutus sekä ympäristöön että lompakkoosi? Tässä kirjoituksessa tutustumme energiatodistukseen ja selvitämme, mikä se on, ja miten sen parantaminen voi hyödyttää sinua.

Energiatodistuksen perusteet

Energiatodistus on asiakirja, joka tarjoaa tietoa rakennuksen energiatehokkuudesta. Se kertoo, kuinka paljon energiaa rakennus kuluttaa ja miten energiaa voidaan käyttää tehokkaammin. Energiatodistus ei ainoastaan anna kuvaa nykytilanteesta, vaan se voi myös nostaa asuntosi arvoa ja tehdä siitä houkuttelevamman ostajille.

Miksi energiatodistusta kannattaa parantaa?

Parempi energialuokka tarkoittaa pienempiä lämmityskuluja ja vähäisempää ympäristön kuormitusta. Se on myös merkki siitä, että kotisi on suunniteltu ja rakennettu kestävän kehityksen periaatteita kunnioittaen. Energiatehokas koti on paitsi mukavampi asua myös taloudellisesti kannattavampi pitkällä tähtäimellä.

On monia tapoja, joilla voit parantaa kotisi energiatehokkuutta. Esimerkiksi lisäeristäminen, vanhojen ikkunoiden vaihtaminen tiiviimpiin tai lämmitysjärjestelmän päivittäminen voivat kaikki vaikuttaa merkittävästi.

Otetaan tästä esimerkki. Kuvitellaan 'Mallikoti', joka on rakennettu 1980-luvulla. Lähtötilanteessa asunnon energialuokka oli E, mikä on melko tyypillistä vanhemmille rakennuksille. Mallikodin omistajat päättivät kuitenkin tehdä muutoksia, jotka parantaisivat heidän kodin energiatehokkuutta ja nostaisivat sen energialuokkaa.

Toimenpiteet:

  • Ikkunat: Vanhat yksilasiset ikkunat vaihdettiin uusiin kolmilasisiin energiatehokkaisiin ikkunoihin. Tämä pienensi merkittävästi lämmön karkaamista talvella ja pitää kodin viileämpänä kesällä.
  • Lämmitys: Vanha öljylämmitysjärjestelmä korvattiin maalämpöpumpulla, mikä on huomattavasti ympäristöystävällisempi ja energiatehokkaampi ratkaisu.
  • Eristys: Lisättiin lisäeristystä ullakolle ja seinien väliin, mikä vähensi lämmönhukkaa entisestään.

Tulokset:

  • Energialuokka: Toimenpiteiden ansiosta Mallikodin energialuokka nousi E:stä A:han, mikä on merkittävä parannus.
  • Energiansäästö: Mallikoti säästää nyt noin 40% aikaisemmin kulutetusta energiasta, mikä näkyy suoraan pienempinä energialaskuina.
  • Asuinmukavuus: Kodin sisäilman laatu parani, ja lämpötilat ovat nyt tasaisemmat läpi vuoden.
  • Arvon nousu: Parannettu energiatodistus ja tehdyt uudistukset ovat nostaneet Mallikodin markkina-arvoa.

Paremman energialuokan hyödyt

Parempi energialuokka ei ainoastaan alenna energiakustannuksiasi, vaan myös lisää asuntosi arvoa. Energiatodistuksen parantaminen on investointi, joka maksaa itsensä takaisin sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Lisäksi, tehokkaampi energiankäyttö vähentää hiilijalanjälkeäsi, mikä on hyväksi niin sinulle kuin koko planeetalle.

Yhteenveto

Energiatodistus on tärkeä työkalu, kun haluat ymmärtää ja parantaa kodin energiatehokkuutta. Parempi energialuokka tuo mukanaan monia hyötyjä, kuten alhaisemmat energiakustannukset ja paremman asumismukavuuden. Helkavuori Oy on täällä auttaakseen sinua kaikissa kotisi energiatehokkuuteen liittyvissä parannuksissa. Ota yhteyttä, ja tehdään yhdessä kotistasi energiatehokkaampi!

Tagit

energiatehokkuus